Home  Home
 Algemeen  Algemeen

 Fotoalbum  Fotoalbum
 Nieuws  Nieuws
 Blogs  Blogs
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
Het weer in Mostar
Click for Mostar, BosniŽ en Herzegovina Forecast
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Mostar.nl - English Mostar.nl - Deutsch  home | sitemap | contact   

Mostar is een stad in BosniŽ en Herzegovina. Mostar ligt in het zuidwesten van BosniŽ, op 80 kilometer afstand van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Mostar is de hoofdstad van het kanton Herzegovina-Neretva, in de Moslim-Kroatische Federatie, en de belangrijkste stad van de streek Herzegovina.

Geschiedenis

Ottomaanse periode
Mostar werd gesticht in de 13e eeuw en bloeide de vier eeuwen daarna in het Ottomaanse Rijk. Door de strategische ligging werd Mostar een knooppunt van handelaren die van de Adriatische Zee naar het binnenland van de Balkan reisden, en vice versa. Mostar dankt zijn naam aan die tijd, toen wachters ("Mostari") vanuit hun torens bewaakten wie er via de houten brug over de Neretva de stad in of uit gingen.

In 1566 werd het werk aan een stenen brug, die de inmiddels wankele houten brug over de Neretva moest vervangen, voltooid. Deze brug, de Stari Most ofwel de "Oude Brug" was een meesterwerk van barokke Ottomaanse architectuur, van de hand van de Turkse architect Mimar Hajrudin.

In 1878 kwam de Ottomaanse heerschappij over Mostar tot een einde. De stad was regelmatig doelwit van aanvallen van Venetianen, en het Ottomaanse leger raakte daardoor dermate verzwakt, dat de bewoners van de streek in opstand kwamen, omdat tevens de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije tijdens het Congres van Berlijn in 1878 met succes aanspraak kon maken op het gebied. Het gevolg was dat de spanningen in het gebied verder opliepen. Tijdens de Oostenrijks-Hongaarse periode werden er wel veel belangrijke investeringen gedaan in het gebied, zoals de aanleg van een spoorlijn die Mostar verbond met Dubrovnik en met Sarajevo.


Joegoslavische periode
Veel bewoners van Mostar streefden naar aansluiting bij het nieuwe, onafhankelijke ServiŽ. Na de Eerste Wereldoorlog moest Oostenrijk de stad afstaan aan het Koninkrijk der ServiŽrs, Kroaten en Slovenen, dat in 1929 hernoemd werd in Koninkrijk JoegoslaviŽ. In 1939 werd Mostar ingedeeld bij de Banovina van KroatiŽ.


In 1941 voerden Duitsland en ItaliŽ de invasie van JoegoslaviŽ uit. Mostar werd bij de Onafhankelijke Staat KroatiŽ gevoegd.


Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad ingedeeld in de Socialistische Republiek BosniŽ en Herzegovina, een deelstaat van de Socialistische Federale Republiek JoegoslaviŽ. In de Neretva werden dammen gebouwd, om elektriciteit op te wekken.


Post-Joegoslavische periode
In april 1992 brak in BosniŽ en Herzegovina de Bosnische Oorlog uit die al snel ook de stad Mostar bereikte. In juli 1992 riepen de Kroaten hun eigen staat uit in het gebied, onder de naam Kroatische Republiek Herceg-Bosna. Mostar werd uitgeroepen tot hoofdstad van deze staat. Het was de bedoeling dat Herceg-Bosna later deel zou gaan uitmaken van KroatiŽ. In het voorjaar van 1993 braken er in Mostar hevige gevechten uit tussen Kroaten en moslims, als onderdeel van de Kroatisch-Bosniakse Oorlog. In november van dat jaar werd de Stari Most verwoest. In februari 1994 kwamen de Kroaten en Bosniakken overeen de onderlinge strijd te staken, hetgeen uitgewerkt werd in het Akkoord van Washington. Eind 1995 werd de oorlog in BosniŽ en Herzegovina helemaal beŽindigd (Verdrag van Dayton).


Sinds 1995 wordt de stad door een brede weg verdeeld in een Kroatisch deel in het westen en een moslimdeel in het oosten. Van het aantal ServiŽrs die voor de oorlog in de stad woonden, zijn er na de oorlog maar zeer weinig terug gekomen. De oude binnenstad met de beroemde brug en de Neretva liggen in het moslimdeel van de stad. Ten westen daarvan, door een brede weg gescheiden, liggen de Kroatische wijken, voornamelijk bestaande uit deels kapot geschoten, deels herstelde betonnen flats. De berg achter dit stadsdeel, die het uitzicht vanaf de binnenstad domineert, is voorzien van een enorm kruis.


De in de oorlog kapot geschoten brug werd na de oorlog weer herbouwd. De opening vond op 23 juli 2004 plaats. In 2005 werd het historische deel van de stad, inclusief de Stari Most, door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.


Bron: Wikipedia

Meer informatie: | Adverteren  |  Disclaimer