Home  Home
 Algemeen  Algemeen

 Fotoalbum  Fotoalbum
 Nieuws  Nieuws
 Blogs  Blogs
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
Het weer in Mostar
Click for Mostar, BosniŽ en Herzegovina Forecast
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Mostar.nl - English Mostar.nl - Deutsch  home | sitemap | contact   

Mostar is een stad in BosniŽ en Herzegovina. Mostar ligt in het zuidwesten van BosniŽ, op 80 kilometer afstand van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Mostar is de hoofdstad van het kanton Herzegovina-Neretva, in de Moslim-Kroatische Federatie, en de belangrijkste stad van de streek Herzegovina.

United World Colleges

United World College is een internationale educatieve beweging die ondersteund wordt door het Europees Platform, bestaand uit 13 scholen verspreid over de gehele wereld (UWC Nederland is dit jaar geopend!). UWC functioneert op een ideŽle basis: het is de bedoeling jongeren van over de hele wereld bij elkaar te brengen om samen onderwijs te volgen dat gelijk staat aan 5 en 6 VWO, waarbij internationale samenwerking, vrede, en duurzaamheid voorop staan. Het mission statement van UWC luidt dan ook: "UWC makes education a force to unite people, nations and cultures for peace and a sustainable future."
                                                                                                        

United World College in Mostar
In September 2006 is een nieuw UWC op de Balkan in Mostar geopend. Het project wordt ook wel genoemd het ďlighthouseĒ vanwege de zo noodzakelijke onderwijsverandering in B-H. De internationale studenten hebben een belangrijke rol als bemiddelaar tussen de lokale bevolkingsgroepen.

De school in Mostar is een praktisch voorbeeld van kwalitatief geÔntegreerd onderwijs dat internationale standaarden volgt en verder bouwt op 40 jaar lange United World College ervaring. Het mooie, maar soms ook moeilijke van UWC in Mostar, is dat het naast de UWC missie ook als doel heeft om de verschillende etnische groepen in BosniŽ bijeen te brengen. Het is de enige school in heel BosniŽ-Herzegovina waar Bosniakken, Serviers en Kroaten in ťťn gebouw naar school gaan en zelfs lessen met elkaar volgen. Het college is gevestigd in het beroemde gymnasium van Mostar en ondersteunt tevens de introductie van het International Baccalaureat op het gymnasium in Banja Luka en het reeds bestaande IB programma op het Druga gymnasium in Sarajevo. Er wordt geprobeerd mee te helpen aan het opnieuw opbouwen van het land d.m.v. de services, door het stimuleren van IB onderwijs en de gelegenheid te geven aan Bosnische leraren om zich hierin te integreren.

Mostar is een jonge UWC school en het service programma groeit snel: vrijwilligerswerk in een vluchtelingenkamp, Roma, community foundation, werken met weeskinderen, bij bejaarden, Amnesty, Ecology groep, green house. Ook zijn er veel activiteiten waar onder MUN (Model United Nations), World Religions at UWCiM, Astronomie, volksdansen, fitness, ballet, modern dance, streetdance/hiphop e.a. plus vele sporten zoals hiking, fietsen, volleybal, basketbal, indoor en outdoor voetbal, aerobics, yoga, rugby en tafeltennis. En kunstzinnige projecten, veelal opgezet en geleid door studenten zelf. 


 Bron: UWC Nederland
Links: www.uwc.nl
www.uwc-ibo.org

Meer informatie: | Adverteren  |  Disclaimer