Home  Home
 Algemeen  Algemeen

 Fotoalbum  Fotoalbum
 Nieuws  Nieuws
 <font color=C00000>Blogs</font>  Blogs
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
Het weer in Mostar
Click for Mostar, Bosnië en Herzegovina Forecast
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Mostar.nl - English Mostar.nl - Deutsch  home | sitemap | contact   

Mostar is een stad in Bosnië en Herzegovina. Mostar ligt in het zuidwesten van Bosnië, op 80 kilometer afstand van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Mostar is de hoofdstad van het kanton Herzegovina-Neretva, in de Moslim-Kroatische Federatie, en de belangrijkste stad van de streek Herzegovina.

Blogs (1)
OKT
06
Mijn ervaring op de United World College in Mostar
 Geen reacties, 6.182 keer gelezen

Mijn ervaring op de United World College in Mostar

 

“UWC” - drie letters die veel betekenen voor vele personen, waarvan ik één ben. Drie letters die een belangrijke impact hebben gehad op mijn manier van doen en denken in verband met mijn leven.   

 

United World College is een samenhang van talloze personen die ieder dromen en ambities  met elkaar uitwisselen in een omgeving waar alles mogelijk is. Waar iedereen kan groeien; waar iedereen het initiatief kan nemen om zijn of haar eigen geschiedenis te schrijven.  

 

Dit is mijn verhaal.

 

Mijn naam is Kübra Zehra, en ondanks de buitenlandse klank van mijn naam vanwege mijn Turkse roots, ben ik geboren en getogen in Rotterdam en heb ik vol trots Nederland vertegenwoordigd tijdens de jaren 2007-2009 in de United World College in Mostar.

 

Mostar was mijn eerste keuze wat betreft het aanmelden voor één van de UWCs en het feit dat ik de mogelijkheid  heb gekregen om naar deze college te gaan, was een mooie  droom die tot werkelijkheid is gekomen- een droom die ik nooit gedurfd had te dromen.   

 

‘Cultural understanding’ en respect tonen voor iedereen ongeacht hun religieuze of culture achtergrond, en het overbruggen van verschillen tussen verschillende soorten mensen. Dit zijn de drie belangrijkste dingen waar de UWCs voor staan en waarvoor ze zijn gesticht.

Op de United World College in Mostar zijn die opsommingen en misschien zelfs meer zichtbaar in de dagelijkse dingen die ik heb meegemaakt en die wij als normaal zien, maar de politieke situatie in Bosnië en Herzegovina niet.

 

Het feit dat ik , een Nederlands-Turkse moslim,  een Kroatische katholiek en een Servische orthodox christelijke heb gehad als kamergenoten, is maar één van de vele voorbeelden.   Door slechts samen te leven, naar school te gaan, dezelfde activiteiten te beoefenen of samen te lunchen,  hebben we met zijn allen al zoveel verschil gemaakt. We hebben samen een school opgebouwd tussen de gebroken gebouwen in Mostar, die nog steeds bedekt zijn met de verse sporen van oorlog. We hebben een school opgebouwd, een veilige haven dat is gesticht op “unity”   en staat boven alle vooroordelen --  in een land dat is gebaseerd op onderscheid en verschil, in een stad dat is verdeelt door onderscheid.

 

Het was niet altijd even makkelijk. Vaak had ik het moeilijk met het begrijpen van de politieke situatie. Vooral omdat ik zelf uit een multiculturele stad kom en een multiculturele identiteit heb, kon ik maar niet begrijpen waarom mensen uit verschillende culturele en religieuze achtergronden weigeren elkaar te accepteren.

 

Ondanks het feit dat ik twee jaar in Mostar  heb geleefd, begrijp ik soms nog niet alles wat betreft de politieke situatie.  Toch heb ik het gevoel dat ik samen met de anderen al een nieuw begin heb gemaakt, een stap in de juiste richting. 

 

UWCiM heeft me leuke kanten van het leven laten zien en beleven; ik heb vrienden gemaakt vanuit de hele wereld, echte vrienden die me door dik en dun hebben gesteund.   Tevens heeft de UWCiM me alert gemaakt op het feit dat het leven soms moeilijk kan zijn, en dat ikzelf het initiatief moet nemen om iets te doen in plaats van te wachten op anderen. UWCiM heeft me geleerd om te vechten voor mijn dromen, om te vechten voor de normen en waarden waarin ik geloof. En de UWCiM heeft me geleerd om te geloven in mezelf, in mijn eigen kracht.  Ik kan een verschil maken in deze wereld....- samen met anderen.

 

 

Kübra Zehra Kasikçi

 06-10-2009 

Terug


Reacties

Geen reactie gevonden

Reactie Toevoegen
Naam : *
E-mail : *
Bericht : *
Beveiligingscode :

Meer informatie: | Adverteren  |  Disclaimer