Home  Home
 Algemeen  Algemeen

 Fotoalbum  Fotoalbum
 <font color=C00000>Nieuws</font>  Nieuws
 Blogs  Blogs
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
Het weer in Mostar
Click for Mostar, BosniŽ en Herzegovina Forecast
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Mostar.nl - English Mostar.nl - Deutsch  home | sitemap | contact   

Mostar is een stad in BosniŽ en Herzegovina. Mostar ligt in het zuidwesten van BosniŽ, op 80 kilometer afstand van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Mostar is de hoofdstad van het kanton Herzegovina-Neretva, in de Moslim-Kroatische Federatie, en de belangrijkste stad van de streek Herzegovina.

Nieuws (2)
SEP
30
Mostar, tragisch symbool van verbroedering
 Geen reacties  6.783 keer gelezen

Mostar, tragisch symbool van verbroedering
Stari Grad, het Turkse centrum van Mostar, staat sinds begin dit jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Ottomaanse huizen en de 16de eeuwse brug zijn uit de puinhopen van de burgeroorlog herrezen als een symbool van vergiffenis en een nieuw begin. Het is de meest indrukwekkende dagtocht vanuit Dubrovnik.


Het grafveld ligt honderd meter van het UNESCO-centrum maar ontbreekt in de verse brochures van toeristenbestemming Mostar. Verloren jonge levens herinneren er aan de trieste burgeroorlog in voormalig JoegoslaviŽ. Hassan 1971-1993, Emir 1970-1993, Mirzo 1975-1993Ö
Hier, aan de boorden van de Neretva vochten Kroaten tegen BosniŽrs, Kroaten en BosniŽrs tegen ServiŽrs en uiteindelijk moslims tegen christenen. Het monumentale stadje werd door de strijdende partijen helemaal kapotgeschoten. En uiteindelijk bezweek in november 1993 ook de oude brug, de Stari Most waaraan het stadje zijn naam dankt.
De herbouw van de brug en de Turkse wijk en de plaats op de Werelderfgoedlijst moeten een nieuw begin symboliseren, maar een bezoek aan Mostar maakt duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is. De grens tussen KroatiŽ en BosniŽ-Hercegovina is niet het probleem en blijkt slechts een formaliteit. Het is het stadje zelf. Ondanks de fraaie gevels en de bijzondere brug hangt er een grauwsluier overheen. Misschien niet als je bij de brug blijft, wel als je een beetje verder kijkt, want de littekens van de oorlog zijn zichtbaar en voelbaar.
Een vriendelijke vraag aan een jong stelletje of ze Engels of Duits spreken wordt beantwoord met woorden die uit een mitrailleur lijken te komen WE Ė HATE Ė GERMANS. Het zijn BosniŽrs die de Kroaten verantwoordelijk houden voor alle ellende. En Kroaten zijn fascisten en dus Duitsers. De samenleving die uit BosniŽrs, Kroaten en een Servische minderheid bestaat, is er nog altijd ontwricht en afkomst is bepalend. Van de 25.000 inwoners die Mostar ooit telde, keerden er bijna 10.000 niet terug.

De bewoners zijn er wel in geslaagd om van de nood een deugd te maken. Ze hebben de oorlog tot handelswaar verheven. In de winkeltjes is behalve veel van hetzelfde, ook een boel oorlogsmemorabilia te koop. Hulzen met Mostar erin gegraveerd, namaakpistolen, bajonetten en partizanenpetjes die oud zijn of lijken.
Hoewel het misschien geen uitstapje vol vrolijkheid is, boeit het bezoek aan Mostar elke seconde. Een eenvoudige foto-tentoonstelling naast de oude brug laat zwart-wit beelden zien van het stadje tijdens de oorlog. Eťn grote ruÔne, waarin meer dan 2.000 slachtoffers vielen.Vanaf de talrijke terrassen boven de Neretva is er eersteklas uitzicht op de nieuwe oude brug en de Ottomaanse huizen aan de overkant. Tjonge, wat is dit eigenlijk een prachtige plek. De architectuur, de brug, het blauw van de rivier, de bergen erboven. Romantischer kun je het eigenlijk niet krijgen. Maar hoe kun je hier ooit nog ongedwongen en vrij tafelen, zonder aan de waanzin van die oorlog te denken?

Er zijn vanuit Dubrovnik georganiseerde excursies, maar neem liever een huurauto (Ä40-Ä60 per dag). Dan bepaal je je eigen tempo en kun je langs de mooie route nog een paar stops maken. Het is anderhalf uur rijden en je kunt de auto probleemloos parkeren nabij de oude stad. Er zijn geen berichten van onveiligheid voor bezoekers. Geld wisselen hoeft niet. Je kunt er betalen met euroís of Kroatische kuna.

Meer informatie op http://www.hercegovina.ba/; http://www.starimost.ba/; http://www.mostar.ba/

REIZEN Magazine, oktober 2006


Bron: http://www.reizen.nl/published/rei/content/pagina/watisreizen/ditisreizen/r0610mostar.nl.html

 30-09-2009 

Terug


Reacties

Geen reactie gevonden

Reactie Toevoegen
Naam : *
E-mail : *
Bericht : *
Beveiligingscode :

Meer informatie: | Adverteren  |  Disclaimer