Mostar is een stad in Bosnië en Herzegovina. Mostar ligt in het zuidwesten van Bosnië, op 80 kilometer afstand van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Mostar is de hoofdstad van het kanton Herzegovina-Neretva, in de Moslim-Kroatische Federatie, en de belangrijkste stad van de streek Herzegovina.
Reisdocumenten
Voor een bezoek aan Bosnië-Herzegovina is een geldig paspoort of een identiteitskaart vereist. Houders van geldige Nederlandse paspoorten of identiteitskaarten zijn vrijgesteld van de visumplicht indien men niet langer dan drie maanden blijft.
Reisadviezen
Over het algemeen is reizen in Bosnië-Herzegovina veilig. Wel wordt bij reizen door het land geadviseerd de nodige waakzaamheid in acht te nemen. Als gevolg van de wijdverspreide aanwezigheid van landmijnen is het niet raadzaam om van de hoofdwegen af te wijken.
Hotels
In Sarajevo en de grote steden is een aantal nationale en internationale hotelketens gevestigd. Ook andere vormen van accommodatie zijn beschikbaar, zoals bed&breakfast. De laatste jaren zijn de faciliteiten in de kleinere steden verbeterd. Het is nu dan ook mogelijk om in de meeste gebieden in Bosnië-Herzegovina hotels of andere accommodatie te vinden.
Openbaar vervoer
Bosnië-Herzegovina telt vier internationale vliegvelden: Banja Luka, Mostar, Sarajevo en Tuzla. Het grootste vliegveld is dat van Sarajevo. Vanuit Amsterdam kunt u naar Sarajevo vliegen met onder andere Austrian Airlines, Lufthansa, British Airways en Malev.
Zowel het wegennet als het spoorwegennet is door de oorlog en een gebrek aan onderhoud verslechterd. Op dit moment ligt er een snelweg tussen Sarajevo en Zenica; deze moet nog verder richting het noorden en het zuiden uitgebouwd worden. In de steden is het busvervoer erg goedkoop. De prijs van een taxi hangt af van de stad.
Gebruik van telefoon/fax/e-mail
Naast de vaste telefoonlijn worden ook fax, e-mail en gsm gebruikt in Bosnië-Herzegovina. De telefonische landencode voor Bosnië-Herzegovina is 387. Telefooncellen zijn aanwezig op postkantoren en busstations. Deze werken op basis van telefoonkaarten die u bij het postkantoor of de kleine kiosken op straat kunt kopen. Let op dat het gebruik van de telefoonkaarten vaak regionaal verbonden is aan de telefoonmaatschappij. Hierdoor is het gebruik van eenzelfde kaart in het gehele land niet mogelijk.
Betalingen
De muntsoort van Bosnië-Herzegovina is de convertibele Bosnische mark (BAM). De actuele koers van de mark ten opzichte van de euro is: 1 euro = 1,95527 Bosnische mark (14 juli 2009) De dagelijkse koers van de mark is te volgen via www.oanda.com.
De meeste winkels accepteren de euro. In de grote steden zijn er voldoende mogelijkheden om geld te pinnen. Buitenlands geld kan bij banken en wisselkantoren gewisseld worden. Creditcards worden geaccepteerd, maar het is altijd verstandig om contant geld, in kleine coupures, mee te nemen. Zeker in kleine dorpen zijn weinig pinautomaten of mogelijkheden om met een creditcard te betalen.
Officiële feestdagen
In Bosnië-Herzegovina hebben de verschillende bevolkingsgroepen hun eigen feestdagen met een vaste dan wel variabele datum. Afhankelijk van de locatie in Bosnië-Herzegovina worden de katholieke dan wel orthodoxe feestdagen gevierd. En in het islamitische gedeelte van de federatie van Bosnië-Herzegovina worden de islamitische feestdagen en ramadan in acht genomen. Het is raadzaam bij een bezoek aan een bepaalde plaats om na te gaan of er sprake is van een feestdag in die regio.
Elektriciteit
In Bosnië-Herzegovina gebruikt men 220 volt wisselstroom, 50 Hz. Stekkers zijn dezelfde als in Nederland.
Handelstaal
In Bosnië-Herzegovina wordt Bosnisch, Kroatisch en Servisch gesproken. Engels en Duits zijn voor de buitenlanders in Bosnië-Herzegovina te gebruiken in hun zakelijk contact.
Gezondheidsbescherming
In Bosnië-Herzegovina heeft u geen vaccinaties nodig. Om een apotheek te vinden vraagt u naar 'apoteka'. In de grotere steden vindt u er bijna een op elke hoek van de straat en sommige zijn 24 uur per dag geopend. Er zijn veel openbare gezondheidsklinieken met voldoende artsen. Als u medische zorg nodig heeft, is het is raadzaam om contact op te nemen met de ambassade.
Meer informatie:
Bron: EVD-informatie